Skip to main content

REGIO-ONDERNEMER

Regio-ondernemer Marijke Snijder bezocht Benin

‘MET ELKAAR KUN JE MEER DAN ALLEEN’

Door heel het land zijn groepen ondernemers betrokken bij het werk van Woord en Daad. Wie zijn die ondernemers? Elke editie gaan we in gesprek met één van de RO-leden.

Marijke Snijder werkt in het bedrijf van haar man, die samen met zijn broer Piet eigenaar is van schildersbedrijf Snijder BV. Ze is lid van de RegioOndernemers (RO) Urk. De RO is betrokken bij het Drops4Crops-project in Benin. Een portret van deze regio-ondernemer.

Wat doet u in het dagelijks leven?

Mijn naam is Marijke Snijder en woonachtig op Urk. Ik ben 51 jaar en ruim 30 jaar getrouwd met Sjoerd. Ik ben moeder van vier kinderen, Geert, Wilbette, Henk en Lisette. Daarnaast ben ik ook trotse oma van drie kleindochters. In het dagelijkse leven werk ik twee–en-een halve dag op het kantoor van ons schildersbedrijf.

Hoe bent u betrokken geraakt bij de RO?

Wij hebben, samen met ongeveer 50 andere ondernemers op Urk, een aantal jaren geleden de hoofden bij elkaar gestoken en we zamelen jaarlijks een mooi bedrag in om dit project te ondersteunen. Met elkaar kun je meer dan alleen.

‘De lokale bevolking kan het werk over
een aantal jaren zelfstandig voortzetten’

– Marijke Snijder

U bent begin van dit jaar met een onder­nemers­reis mee geweest naar Benin. Wat heeft het meeste indruk op u gemaakt?

Er waren meerdere factoren die een grote indruk op mij maakten, waaronder het Drops4Crops-­project dat Woord en Daad heeft opgestart. Je zag duidelijk dat er hard werd gewerkt op de landerijen en dat er grote vooruitgang werd geboekt. Tegelijk geeft Woord en Daad (via lokale partnerorganisaties, red.) de mensen daar ook training, zodat de lokale bevolking over een aantal jaren zelfstandig dit werk kan voortzetten, wat ook de insteek is van Woord en Daad.

Indruk heeft ook zeker gemaakt toen ik een dag met een lokale vrouw in Benin mocht meelopen. Het viel me op dat vrouwen veel werk verrichten, zowel op het land als dichtbij huis. Door de droogte is er altijd veel zand, maar in en om hun huis is het altijd schoon.
Ze hebben niet net als bij ons een kraan met schoon, stromend water in huis. Als ze geluk hebben is er een waterput in hun dorp. Is dat niet het geval, dan lopen de vrouwen meerdere keren per dag naar de dichtstbijzijnde rivier om water te halen. Om hun kom of emmer met water te vullen moeten ze heel vaak pompen, en dat terwijl het zeer warm is.

Wie of wat inspireert u?

Er staat in Gods Woord dat we naar onze naasten moeten omzien. En dat willen we met het ondersteunen van dit project ook doen. In Filippenzen 2:4 staat: Een iegelijk zie niet op het zijne, maar een iegelijk zie op hetgeen der anderen is. En in Galaten 6:2: Draagt elkanders lasten, en vervult alzo de wet van Christus.

Welke levens- of ondernemersles zou u een ondernemer in de projectlanden willen meegeven?

Pak met beide handen de steun aan die geboden wordt. En probeer samen met anderen er iets van te maken. Als u ziet dat er vooruitgang in zit, geeft dat voldoening.

Close Menu

 

Daadkracht Online is gecreëerd in BladenMakers’ InZine.

COLOFON
Daadkracht is een uitgave van Stichting Woord en Daad voor betrokken ondernemers.

Redactie: Jacoline de Kruijf, Marlies Moret (hoofdredacteur), Rudolf Mulderij (eindredactie), Hannah Neele

Ontwerp en realisatie: BladenMakers.nl

Uitgave Stichting Woord en Daad, Postbus 560, 4200 AN Gorinchem, 0183-611800, IBAN: NL64RABO0385487088
[email protected]

EERDERE EDITIES
Sept ’22
April ’22